Vihdoin viimein sain hankittua itselleni uuden kameran. Jätin edelliseni Tansaniaan kiitokseksi ja palkaksi korusepälle, hän kun haikaili kameran perään.
sunnuntai 28. elokuuta 2011
Uusi kamera
Vihdoin viimein sain hankittua itselleni uuden kameran. Jätin edelliseni Tansaniaan kiitokseksi ja palkaksi korusepälle, hän kun haikaili kameran perään.
torstai 16. kesäkuuta 2011
Huopumista
maanantai 9. toukokuuta 2011
Kevättä mullassa
torstai 17. maaliskuuta 2011
Haalistuva rusketus
Neljä päivää Suomea nyt takana ja tuntuu ettei sitä missään ole edes ikinä ollut. Koti odotti omana ja ihanaisena, rakkaat viherkasvit olivat olleet hyvällä hoidolla.
torstai 3. maaliskuuta 2011
Habari mzuri sana!
Viimeinen blogiteksti Tansaniasta taitaa olla tässä. Viimeinen työviikko on ollut kiireinen, kädet ovat olleet täynnä töitä joita haluaisimme saada valmiiksi ennen kuin lähdemme pois. On se kumma miten kuudessa viikossa onnistui ujuttamaan itsensä yhteisöön sisään ja niin
työntäyteiseksi ettei melkein enää muuta muistakaan.
Viime viikot olemme kierrelleet kahdella eri kehitysvammaisten koululla tekemässä helmikoruja lasten kanssa. Korut tullaan myymään Shangan kaupassa ja niiden tuotto menee kouluille, lasten hyvinvointiin. Projekti on ollut meille antoisa ja varmasti myös lapsille, olemme huomanneet jo neljällä kokoontumiskerralla muutoksia heidän motorisissa kyvyissä ja keskittymisessä. Myös meidän jakamaton huomio ja halu silitellä suloisia lapsia on toivottavasti antanut heille positiivisia kokemuksia. Aistiherkille autisteille jo pelkkien värikkäiden helmien pläräily käsissä on ollu mieluisaa.
Viime viikonloppuna oli opiskelijaryhmämme viimeinen evaluaatio. Olimme Moshissa koordinaattorimme kotikaupungissa ja kävimme lauantaina pienellä trekillä Kilimanjaron rinteillä. Kävilimme vehreän satumetsän läpi vesiputoukselle, jossa pääsi uimaan jäätävän kylmässä (ainakin Intian valtamereen verrattuna) vedessä ja söimme hedelmäpainotteista lounasta käyttäen lehtiä lautasena. Matkalla näimme muunmuassa kaksisarvikameleontteja ja villejä tomaatteja. Se oli melkoinen elämys suomalaisille pallontallaajille!
Puuseppä pääsi sitten sunnuntaina perille ilman kommelluksia ja on siitä asti suu ympyräisenä ihmetellyt maisemia ja ihmisiä tässä värikkäässä, hektisessä ja pölyisessä maassa. Perjantaina lähdemme seikkailemaan safarille, olemme kolme päivää kolmessa eri kansallispuistossa; Ngorongoro, Lake Manyara ja Tarangire. Ensi viikolla lähdemme sitten etelään, Dar es Salaamin kautta Bagamoyoon ja sieltä Zanzibarille katsomaan mitä ihmeitä merenalainen maailma näillä leveyksillä tarjoaa.
Reilu viikko siis aikaa vielä lämmitellä luita ytimiä myöten ennenkuin pitää palata Suomeen palelemaan. Kylmyyden lisäksi hintataso ja ihmisten ihonväri tulee varmasti hämmästyttämään pitkän aikaa. Olemme myös monesti ihmetelleet miten outoa tulee olemaan Suomessa kun kukaan ei huutele perään, ei jututa ja kysele uutisia (habari). Täällä sitä huomiota tosiaan saa liikaakin ja ollaanpa saatu eriskummallisia ilmeitä aikaan ihmisillä kun ollaan kerrottu kuinka paljon Suomessa on kylmä ja lunta; kuin Kilimajaron huipulla!
Terveiset siis täältä meiltä kaikilta, seuraavat kirjoitukset sitten hämptonista.
maanantai 14. helmikuuta 2011
Glaassia keniassa
Shanga Shangaa
tiistai 1. helmikuuta 2011
Arusha
Tältä näyttää asuntomme Arushassa.
Asumme pomomme pihapiirissa rauhallisella alueella kaupungin liepeilla, lähellä työpaikkaamme. Pihalla on kaksi taloa ja me asutamme pienempää. Tai, no, pienempää ja pienempää, en ole koskaan omillani asunut näin isossa talossa!
Ensimmäisen kerran kun näin pihan lemmikit, menin ihan sekaisin, miten kilpikonna on kiivennyt parimetrisen muurin yli? Selvisi, että pihalla elelee kilpikonnia, eli akrobaattisia suorituksia ei ole tarvittu. Niitä on kuulemma seitsemän, mutta ei olla nähty vasta kuin viisi. Käteviä ruohonleikkureita mielestäni, hiljaisia ja söpöjä, mutta tekevät kyllä isoja jätöksiä!
Talon omistajat taitavat olla aika rikkaita täkäläisittäin, sillä pihalla on myös uima-allas. Viime sunnuntaina pääsimmekin toisen kerran todistamaan afrikkalaisten huonoja uimataitoja kun talon isäntä ystävineen opetteli uimaan muutaman neliömetrin altaassa. Onneksi talolla pyörivä porukka on mukavaa ja rentoa, saatiin vapaasti naureskella ja leveillä kellumistaidoillamme. Ensimmäisellä kerralla ei paljoa naurattanut, sillä pari viikkoa sitten kun olimme biitsillä Dar Es Salaamissa, samoissa aalloissa jossa suomalaiset puskivat päin ja leikkivät kuin delfiinit, hukkui 25-vuotias mies aaltoihin. Sisämaalaiset eivät juuri vettä näe, eikä kaikissa koulussa opeteta uimaan kuten Suomessa.
Elämä Arushassa on vilkasta, kiihtyvällä nopeudella kasvava kaupunki viileässä vuoristoilmassa vetää puoleensa niin turisteja kuin maahanmuuttajiakin. Kaupunkia voisi kuvailla sulatusuuniksi, jossa samaan pataan heitetään maasait, somalit, mzungut (valkoiset muukalaiset), intialaiset ja kaikki muut afrikan heimot. Ja kaikkia pitää kovasti kokoajan tervehtiä. Valkoinen hipiä ja varsinkin meidän blondit tukat herättää huomiota ihan joka paikassa. Kaikkien jotka kokevat etteivät saa kotimaassaan tarpeeksi huomiota ja rakkaudentunnustuksia, kannattaa siis matkustaa tänne. Meille monesti huudellaan että I Love You! Be My Friend! Sekä päätä silitetään jopa ohiajavasta daladalasta (paikallisbussiksiko sitä voisi kutsua??). Tänään kun kävelimme kotiin jo tutuksi tulleelta ompelijatädiltämme, koulutytöt lähtivät mukaamme ja käveltiin noin kilometrin verran käsikädessä, yrittäen löytää yhteisiä sanoja englantia ja swahilia. Kun tytöt silittivät hiuksiamme, me silitettiin takaisin heidän lyhyeksi leikattua kikkaraa - melkoinen ero! Ja kylläpä tyttöjä tirskututti!
Tästä työviikosta tulee lyhyttäkin lyhyempi. Ensimmäinen evaluaatioviikonloppu on edessä ja se pidetäänkin alustavista suunnitelmista poiketen rannikolla Bagamoyon kaupungissa jossa sijaitsee Tansanian hienoin taidekoulu. Lähdemme jo torstaiaamuna liikenteeseen, sillä koulu ei ole auki lauantaina. Muutos suunnitelmiin tuli kun yksi ryhmämme opiskelijoista on sairastanut vakavasti malariaa viimeiset kaksi viikkoa ja hänen kuntonsa ei vielä kestäisi bussimatkaa Dar Es Salaamista Moshiin, kuten aluperin oli suunniteltu. Hänen kaikki energiansa on menny sairastamiseen ja alkaa nyt onneksi olemaan paremmassa kunnossa! Muutos ei taida haitata muita kun minua ja puuseppää jonka tulo maahan muuttuu ikävämmäksi kun en pääse häntä vastaan kuten alunperin oli suunniteltu. Eiköhän joku avuliaista ystävistämme auta hänet kentältä bussille, mutta 11 tuntia bussissa saattaa käydä tylsäksi...!
lauantai 22. tammikuuta 2011
Maasaita ja muita
perjantai 14. tammikuuta 2011
Turisti ja turistin ripuli
Kuva Dar Es Salaamin kalatorilta jossa kavimme viime viikon lauantaina, illalla mestarikokkimme teki meille grillissa tonnikalaa ja kingfishia.
Jain siis hotellille kirjoittelemaan postia, taalla tuntuisi kaikki pelaavan kohtuudella. Koulun hostellissa jossa asuimme tahan asti, ei tullut kolmeen paivaan vetta, ja voin sanoa etta tavallisen vesiponton huuhtelu kantovedella ripulissa ei ole mukavaa! Eilen aamulla opettajat sitten toivat minut ja yhden malariapotilaan tanne lepaamaan ja se oli hyva ratkaisu, ollaan molemmat huomattavasti paremmassa kunnossa. Muukin porukka muutti tanne tanaan etta ehdtaan pesta vaatteet ja itsemme ennen ensi viikkoa maasaileirissa.
Tama ihastuttava matonpunojanainen tavattiin viime sunnuntaina eraassa kylassa jossa oli myos satoja, tuhansia vuosia vanha mangopuu, joka alla kyla on pitanyt kaikki kokouksensa. Varsinainen historia olisi silla puulla kerrottavana!
Tama rapsays on GOIGin kotikadulta, kavimme lounastaulolla vesi- ja banaanikaupassa. Lamminta on, ehka sen kuvistakin huomaa.Ja roskia, voi hyvanen aika niita roskia on jokaoaikassa eika kukaan keraa mitaan pois. Kaikki jaa maahan mita kadesta putoaa. Aika mahdotonta meininkia! Tuntuu taas turhauttavalta Suomessa kierrattaa ikina mitaan kun yksi Suomen kokoinen kansa yhdessa kaupungissa polttaa kaiken roskan (eika varmasti tarpeeksi kuumalla) ja kaataa variliemet maahan(ne jotka myrkyllisyydellaan hengitysuojaimet paalla sekoitettiin) ja heittaa roskapussit talon taakse kasoihin.
Tassa siis niita myrkkyliemia, ensimmaisen paivan solmubatiikit varjaytymassa. Varit oli kylla jannia, reagoi ilmeisesti auringoin kanssa silla ko. liemi oli keltainen ja sellaisi niista sitten tuli kun ne otettiin sielta pois..
Varmuutta varien kayttaytymisesta ei ole, silla yhteista kielta ei oikein ole..
Sunnuntaina matkustamme Arushaan, maanantaina Tarangiren kansallispuiston alueelle maasaikylaan koruja tekemaan ja siella siityen puskassa perjantaihin asti. Odotan hieman viileampaa ilmastoa, silla tama, en edes tieda kuinka monta astetta, alkaa jo sulattamaan jaatyneimmankin ihmisen.
maanantai 10. tammikuuta 2011
Ananasihminen
keskiviikko 5. tammikuuta 2011
Pakkaa, packing, pakkar
sunnuntai 2. tammikuuta 2011
Joulusta uuteen vuoteen
Juhlat on nyt juhlittu, niin joulut kuin uudet vuodet ja tupariläksiäiset. Lähtö lähestyy ja kulunut viikko onkin ollut kiireinen kaikkien valmisteluja ja koulutehtävien ja töiden parissa.